prawdopodobieństwo
bączek: Do´swiadczenie losowe polega na tym, ze losujemy jednocze´snie dwie liczby ze zbioru ˙
{1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}.
Oblicz prawdopodobie ´nstwo warunkowe, ze w´sród wylosowanych liczb jest liczba 6, pod ˙
warunkiem, ze suma wylosowanych liczb jest parzysta.
4 mar 13:05
Blee:
A −−− wylosowano 6
B −−− suma liczb jest parzysta
4 mar 13:07
4 mar 13:12
Lech: Tak , wynik : P(A|B)= 2/9
Mozna zrobic wizualizacje , czyli narysowac tabelke 7 wiersz i 7 kolumn .
Losowanie jednoczesne , czyli brak wynikow po przekatnej tabelki .
4 mar 13:17
bączek: dzięki
4 mar 13:17
bączek: a czemu nie wychodzi jak zrobie Ω=7*6
a ze ma byc 6 to
czyli 1* 6 lub
6*1 czyli liczb jest 12 z szóstką a ze suma parzysta to
są 4 liczby 62 64 26 46 czyli P(A) = 4/42 bo wtedy wychodzi inaczej
4 mar 13:21
Blee:
Ale co ma oznaczać Ω = 7*6

Zauważ, że to co napisałem odnosi się do Ω = 7*6
4 mar 13:30
Blee:
Pamiętaj także, że jest to prawdopodobieństwo WARUNKOWE
4 mar 13:30