Ekstrema funskji
Agata: | | ax+b | |
Funkcja f(x)= |
| osiąga ekstremum równe (−1) dla x=2. Znajdź wartosci a,b oraz |
| | (x−1)(x−4) | |
określ rodzaj ekstremum f(x) dla x=2
Zaczynam rozwiązywać te zadanie. Wydaje mi sie, że aby wyznaczyć a i b potrzebuje układ równań.
tutaj chce pokominować z pochodną
pod x podstawiam 2 a f(x) =−1 f'(x) = 0 i liczę....
czy taki układ równań na początek jest ok?
4 mar 13:02
Blee:
a niby w jaki sposób została wyliczona ta pochodna
4 mar 13:03
Blee:
a(x
2 −5x + 4) − (ax+b)(2x − 5) <−−− to jest licznik
4 mar 13:04
Agata: | | f'g−fg' | |
no tak to jest wzór |
| |
| | g2 | |
4 mar 13:13
Blee:
więc f' raczej (głowy nie daję) wygląda z goła inaczej
4 mar 13:31
Agata: | | −ax2−2bx+4a+5b | |
czyli f'(x)= |
| |
| | (x2−5x+4)2 | |
4 mar 13:34
Blee:
i teraz podstawiasz x = 2 ... i licznik ma być =0
4 mar 13:38
Blee:
a następnie f(2) = −1
i masz drugie równanie
4 mar 13:39
Blee:
a na koniec (mając już a i b) wracasz do pochodnej i określasz jakie ekstremum będzie dla x=2
4 mar 13:39
Agata: a=−1 ; b=0
zatem mam funkcję:
i teraz rodzaj ekstremum
4 mar 13:45
Jerzy:
Ustal jak pochodna zmienia znak w punkcie: x = 2
4 mar 13:47
Agata: mam to tego tabelkę i wychodzi mi z niej że funkcja rośnie w przedziale x∊ (−∞,−2) i (2,∞)
maleje w x∊(−2,2). zatem w x=2 z malejącej na rosnącą wiec będzie to minimum
4 mar 13:54
Blee:
−4a − 4b + 4a + 5b = 0 −> b=0 oki
| | 2a | |
f(2) = |
| −> a = −1 oki |
| | 1*(−2) | |
| | (x2 − 4) | |
w takim razie f' = |
| ... oki |
| | (x2−5x+4)2 | |
zdanie dobrze zrobione
4 mar 13:57
Agata: super pięknie dziękuje za wskazówki
4 mar 14:41