Ciagi
Adam: Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu, którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem:
a) Sn=3*(2n−1)
Wiem że będzie an=(3*(2n−1)−3*(2(n−1))
a co dalej?
4 mar 12:30
Jerzy:
To źle wiesz.
4 mar 12:31
Blee:
Sn = an + Sn−1 ⇔ Sn − Sn−1 = an
Stad to wiemy
4 mar 12:32
Jerzy:
Problem w tym,że ma to źle zapisane.
4 mar 12:36
Adam: To tak, ale dzialanie będzie takie same.
4 mar 12:38
Jerzy:
Sn = 3*2n − 3
Sn−1 = 3*2n−1 − 3
an = Sn − Sn−1 = ... i licz
4 mar 12:40
Adam: Wyjdzie −3/2?
4 mar 12:43
Jerzy:
Nie.
| | 3*2n | | 3 | | 3 | |
an = 3*2n − |
| = (3 − |
| )2n = |
| *2n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 mar 12:44
Adam: a nie możemy rozpisać 3*2n−3−3*2n−3*2−1+3
4 mar 12:54
Blee:
ale zauważ, że:
| | 3 | | 3 | |
3*2n−1 = 3*2n*2−1 = |
| 2n ≠ 3*2n − |
| = 3*2n − 3*2−1 |
| | 2 | | 2 | |
4 mar 12:56
Blee:
od kiedy 2
a+b = 2
a + 2
b
4 mar 12:56
Jerzy:
Ja tam pominąłem trójki, które sie redukują do zera:
| | 3*2n | | 3 | |
an = 3*2n − 3 − ( |
| − 3) = |
| *2n |
| | 2 | | 2 | |
4 mar 12:57
Adam: Aaaa to tak, bardzo dziękuję za pomoc.
4 mar 12:58