prawdopodobieństwo
bączek: Ile jest liczb naturalnych sześciocyfrowych, których iloczyn cyfr jest rózny od 49? ˙
A) 899 970 B) 899 969 C) 899 985 D) 899 984
4 mar 12:15
Blee:
49 = 72
Wiec pytanie brzmi ... ile jest liczb szesciocyfrowych ktore NIE MAJA zestawu cyfr: 1,1,1,1,7,7
4 mar 12:20
bączek: to ile ich jest?
4 mar 12:24
Blee:
Policz
4 mar 12:25
bączek: no właśnie nie umiem

będzie 6

/ 4!*2! czy 6!?
4 mar 12:28
bączek: 6!/4!*2!
4 mar 12:29
Blee:
Ale to co liczysz to co to jest?
4 mar 12:29
Blee:
Wszystkich liczb szesciocyfrowych jest: 9*105 = 900'000
Teraz musisz policzyc ile liczb musisz 'odrzucic'
4 mar 12:30
Blee:
Na ile sposobow mozesz imiescic dwie siodemki na szesciu miejscach?
4 mar 12:30
bączek: no tak na ile sposobów dwie 7 i na ile 4 jedynki, ale nie umiem tego policzyć, nie możesz
napisać jak to obliczyć
4 mar 12:33
Jerzy:
12:29 ... dobrze liczysz, tyle jest liczb 6 cyfrowych złożonych z cyfr (1,1,1,1,7,7)
4 mar 12:33
Blee:
Rozmieszczasz dwie 7 ... te cztery 1 rozmieszasz na jeden sposob bo sa one nierozroznialne i sa
tylko cztery miejsca (bo dwa zajely siodemki).
4 mar 12:34
Jerzy:
| | | | 6! | |
Wybiersz dwa miejsca spośród 6 dla dwóch 7, czyli: | = |
| |
| | | 2!*4! | |
4 mar 12:35
bączek: WIEM

.... Nie rozumiesz,że ja to rozumiem tylko się pytam ile ich jest, wiem jak sa
rozmieszczane tego tłumaczyć nie musisz chodzi o wynik zdarzenia A polegającego na tym że
liczba ma iloczyn 49 i tyle....
4 mar 12:36
bączek: Dziękuje Jerzy
4 mar 12:36
Jerzy:
| | 6! | |
No to kuźwa policz: 900 000 − |
| = ..... i dostaniesz odpowiedź. |
| | 2!*4! | |
4 mar 12:38
bączek: odpisywałam Blee a Ciebie Jerzy zrozumiałam
4 mar 12:38
Jerzy:
OK
4 mar 12:40
PW: Ponieważ jest to zadanie z jedną dobrą odpowiedzią, należy policzyć, że dwie siódemki można
rozmieścić na
sposobów − tyle jest liczb o iloczynie cyfr równym 49.
Odpowiedź; Wszystkie oprócz 15. Ponieważ liczb sześciocyfrowych jest
999999−99999=900000,
to poprawna jest wersja C) z ostatnią cyfrą 5. Dłużej to się pisze niż liczy w pamięci, zadanie
do zrobienia w minutę, jeśli nie musimy zapisywać rozumowania, a tylko zakreślić odpowiedź.
4 mar 13:12