Tw.Lagrange'a
:l: Sprawdzić , czy funkcja f(x)=arcsinx spelnia na przedziale [−1,1] założenia twierdzenia
Lagrange'a.W przypadku odpowiedzi pozytywnej wyznaczyć c w tezie tego założenia.
Doszedłem do tego, ze założenia Lagrange'a są spełnione, czyli funkcja jest ciągła i
rózniczkowalna w przedziale [−1,1] nie wiem jak dojść do c
b=1, a=−1
f(x)=arcsinx
| | 1 | | π | |
istnieje takie c należące do (−1,1) , ze |
| = |
| |
| | √1−c2 | | 2 | |
2=
√1−c2*π
4=(1−c
2)*π
2
−π
2c
2+π
2−4=0
−π
2c
2=4−π
2
| | π2−4 | |
c= √ |
| v c= − √U{π2−4}πi2} |
| | π2 | |
coś chyba nie tak..