Dany jest ciąg an
xmax: Dany jest ciąg (a
n), którego suma n początkowych wyrazów jest równa S
n = 2
n−1 −
Wyznacz wzór ogólny tego ciągu i wykaż, że ciąg a
n jest ciągiem geometycznym.
4 mar 11:28
Jerzy:
an = Sn − Sn−1
4 mar 11:31
xmax:
| | 1 | | 1 | |
an = 2n−1 − |
| − 2n−2 + |
| −−− i jak to obliczyć bo kompletnie nie |
| | 2 | | 2 | |
pamiętam
4 mar 11:34
sql: Wyznaczajac wzor ogolny korzystasz ze wzoru, ktory podal Ci Jerzy.
Aby wykazac ze jest to ciag geometryczny, sprawdzasz iloczyn q, czyli iloczyn wyrazu n+1 i n.
Jesli q=const, wtedy ciag jest geometryczny.
4 mar 11:34
4 mar 11:35
sql: Redukujesz wyrazy podobne. Potegi rozkladasz na mozliwie jak najmniejsze, np. 2(n−2)
rozkladasz na 2n/22. Mianownik mozesz wyliczyc. Podobnie pozostała część.
4 mar 11:36
xmax: i an wychodzi mi 2n a w odpowedziach jest 2n−2
4 mar 11:39
Jerzy:
| | 2n | | 2n | | 2n | |
an = |
| − |
| = |
| = 2n−2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
4 mar 11:41
xmax: | | 2n | |
czyli jak miałem |
| jak mnoże aby był ten sam mianownik to licznik wychodzi |
| | 2 | |
4 mar 11:43
sql: Kłaniają się prawa działań na potęgach 😌
4 mar 11:54
sql: Tam nie możesz dać 4. Tam jest 2*2n. Zatem jeśli od tego odejmiesz 2n to masz 2n. To tak
jakbyś mial 2x−1x...
Potem tą 4 z mianiwnika zamieniasz na 22 czyli zamieniajac to znow na potegi (bo masz podstawe
potegi taka sama) odejmujesz wykladniki czyli w wykladniku jest n−2.
4 mar 11:57
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| 2n − |
| 2n = ( |
| − |
| )2n = |
| 2n = 2n − 1 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
4 mar 11:59
Jerzy:
... = 2n − 2 ( literówka )
4 mar 11:59