minimum
ol: Dane są liczby naturalne x,y,z takie że xy+z=160. Znaleźć najmniejszą wartość wyrazenia x+yz.
4 mar 10:51
Adamm:
x=0, y=0, z=160
xy+z=160, x+yz=0
na pewno mniejsza być nie może
4 mar 12:37
ol: a jak rozwiazac gdy x,y,z>0
4 mar 12:47
Blee:
xy + z = 160 −> z = 160 − xy
F(x,y) = x + y(160 − xy)
i szukasz minimum tejże funkcji dwóch zmiennych
4 mar 12:52
ol: czyli jak to sie liczy z dwoma zmiennymi?
4 mar 12:55
Blee:
Jesteś na studiach

Jeżeli nie, to się oto nie martw. Przyjdzie na to czas
4 mar 12:57
ol: no a nie moge tego potraktować jako funkcję kwadratowa?
−xy2+160y+x
4 mar 13:00
Blee:
Tyle że jest to funkcja DWÓCH zmiennych

Ekstrema liczy się trochę inaczej niż w przypadku
jednej zmiennej
4 mar 13:02
Adamm:
F(x, y)=−xy2+160y+x
funkcja dla danego x przyjmuje wartość najmniejszą dla y=80/x
F(x, 80/x)=802/x+x≥160 i przyjmuje wartość 160 dla 802/x=x=80
F(80, 1)=160 − wartość najmniejsza
4 mar 14:21
Blee:
Adamm ... przecież funkcja F(x,y) to funkcja szukanej sumy i sam pokazałeś że najmniejszą
wartość przyjmuje dla F(0,0) = 0
4 mar 14:23
Adamm:
sprawa ma się inaczej bo x>0, y>0
chyba nie muszę ci tego tłumaczyć jak dziecku
4 mar 14:32
ol: x=26 y=6 z=4 ale jak to pokazac
4 mar 14:33
Adamm:
jest źle bo to wartość największa
tym sposobem najmniejszą będzie trudno
4 mar 14:45
Blee:
Adamm oki ... zapomniałem że lecimy w dodatnich ... ale to co napisałeś nie jest prawdą
niech x = 25 ; y = 6 wtedy z = 10 −> x*y + z = 160 natomiast x + y*z = 25 + 60 = 85
więc suma jest mniejsza od 160
a wskazana trójka daje jeszcze mniejszą wartość (i zapewne jest rozwiązaniem)
4 mar 14:50