ciąg geometryczny
sxl: Karton ma grubość 1 mm. Ile razy należy składać go na pół, aby otrzymać warstwę o grubości nie
mniej niż 2 m?
Zadanie z ciągu geometrycznego. Jakieś pomysły?
4 mar 10:44
sql: .
4 mar 11:58
Jerzy:
Grubość "składki" to ciąg geometryczny: an = 2n.
Ustal. który wyraz jest wiekszy od 2000
4 mar 12:08
sxl: skoro a
1 = 1 i a
n >= 2000
zatem:
2000 >= 1*2
n−1
2000 >= 2
n−1
z tego wychodzi, że n=12, bo 2
11 = 2048 > 2000
Prawidłowa odpowiedź to 11. Skąd taka różnica
4 mar 12:21
Blee:
Bo Ty policzyles przyjmujac a1 =1 ... a przecież po pierwszym zlozeniu (a to oznaczaja kolejne
elementy tegoz ciagu) masz grubosc a1 = 2
4 mar 12:24
sxl: Faktycznie. Dziękuję bardzo!
4 mar 12:27