ciąg geometryczny
sxl: Załóżmy że wszyscy twoi biologiczni przodkowie nie byli spokrewnieni między sobą zawierając
małżeństwa. Oszacuj z niedomiarem liczbę ludzi którzy musieliby żyć na świecie 1000 lat temu
byś ty się urodził. W obliczeniach przyjmij, że nowe pokolenie pojawia się co 25 lat oraz że
2
10=10
3 Na podstawie obliczeń oszacuj fałszywość przyjętego na początku założenia.
Jest to zadanie z ciągu geometrycznego. Proszę o pomoc
4 mar 10:37
sxl: .
4 mar 12:22
sxl: .
4 mar 12:36
Blee:
abyś Ty się teraz urodził
2 osoby musiały się urodzić 25 lat temu, aby one się urodziły
4 osoby musiały się urodzić 50 lat temu, aby one się urodziły
8 osób musiało się urodzić 75 lat temu, aby one się urodziły
16 osób musiało się urodzić 100 lat temu, aby one się urodziły
......
2(1000/25) −1 musiało się urodzić 1000 lat temu
4 mar 12:50
Blee:
czyli musiało być wtedy 21000/25 ludzi na świecie (aby te 21000/25 − 1 potomstwa wydać na
świat
4 mar 12:51
sxl: Prawidłowa odpowiedź to 512 mld ludzi. Jak?
4 mar 15:42
Blee:
zauważ, że miałeś zrobić przybliżenie: 2
10 = 10
3
4 mar 15:57
sql: No tak, ale nawet jeśli przyjęłam przyblizenie to wyszlo mi cos innego.
4 mar 16:17
sql: 240−1 = 240 / 2. To rozbijam na potege 210 i podstawiajac wychodzi co innego
4 mar 16:21
sxl: ?
4 mar 16:42
iteRacj@:
wynik się zgadza
| | 240 | | 210*4 | | [210]4 | | [103]4 | |
240−1 = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1012 | | 1000 mld | |
= |
| = |
| = 500 mld |
| | 2 | | 2 | |
4 mar 16:57
iteRacj@:
* poprawka
przyblizenie
4 mar 16:59
sxl: No właśnie − 500 mld. A 500 mld to raczej nie to samo co 512 mld... I właśnie o to mi chodzi.
4 mar 17:50
iteRacj@:
ale stosujesz przybliżenie
210 ≈ 103
czyli 1024 ≈1000 różnica wynosi 24 dalej dzielisz przez 2
i stąd różnica własnie 12
4 mar 18:00
Blee:
Masz w zadaniu OSZACUJ z NIEDOMIAREM (i właśnie przyjęcie 1024 ≈ 1000 jest tymże niedomiarem)

Druga sprawa − moim zdaniem winno być 2
40.
Bo pytanie brzmi ile musiało ŻYĆ (a nie się urodzić), więc liczone winno być a
41 = 2
40; a
nie a
40 = 2
40 − 1
O czym zresztą pisałem o 12:51
4 mar 18:20