Równanie:
sześcian: Równanie:
dla jakiej wartosci m rownanie nie ma rozwiazan :
ja chciałem tak że :
mnoze na krzyż i wychodzi że :
|x|(3−m)−6=0 wiec dla m=3 by nie bylo , ale no nie zgadza sie, czemu tak nie moge i jak to
zrobic ?
4 mar 00:12
Basia: można tylko trzeba napisać założenia
|x|−2≠0
x≠2 ∧ x≠ −2 ∧ m≠0
2m = (3−m)(|x|−2)
2m = (3−m)*|x| − 2(3−m)
(3−m)*|x| = 2m+2(3−m)
(3−m)*|x| = 6
dla m=3 nie ma rozwiązania
dla m≠3
6≠2(3−m) i 6≠−2(3−m)
6≠6−2m i 6≠ −6+2m
2m≠0 i 2m≠12
m≠0 i m≠6
równanie nie ma rozwiązania dla m=0, dla m=3 i dla m=6
4 mar 00:31
sześcian: tyle ze w odp mam przedzial a nie konkretne liczby
4 mar 00:48
sześcian: gdyby potraktowac lewa strone jako funckje i narysowac ta funkcje to wlasnie w sumie bylomy ze
:
i nie wiem ktora interpetacja jest ok i dlaczego
4 mar 00:49
Basia: a jaki masz ten przedział ?
4 mar 00:58
Basia: oj też zrobiłam błąd; zgubiłam wartość bezwzlędną
4 mar 01:06
Basia: jeszcze raz od początku
4 mar 01:06
Basia:
|x|≠2 i m≠0
2m = (3−m)(|x|−2)
2m = (3−m)*|x| − 2(3−m)
2m = (3−m)*|x| − 6 + 2m
(3−m)*|x| = 6
m = 3
0=6 sprzeczność czyli
m≠3
dla m≠3 mamy
3−m>0 i 6≠2(3−m)
m<3 i 6≠6−2m
m<3 i m≠0
m∊(−
∞,0)∪(0;3)
taką masz odpowiedź czy inną ?
4 mar 01:17
Basia:

| | 2 | |
to jest wykres Twojej funkcji y = 2+ |
| |
| | |x|−2 | |
jej zbiór wartości to (−
∞;1>∪(2;+
∞)
czyli musi być:
| m+3−m | | m+3−2m | |
| <0 lub |
| >0 |
| m | | m | |
m<0 lub m(3−m)>0
m<0 lub m∊(0,3)
czyli
ma rozwiązania dla m∊(−
∞;0)∪(0;3)
a
nie ma dla m∊<0;3>
obie interpretacje dają ten sam wynik; obie są poprawne
4 mar 01:25
Basia: poprawka: a nie ma dla m∊{0}∪<3;+∞)
4 mar 01:26
Basia: dokładniej nie ma dla m∊<3;+∞)
dla m=0 równanie nie ma sensu
4 mar 01:28