Oblicz
basia: Oblicz sin315 stopni * cos210 stopni + tg 225 stopni * ctg 330 stopni
3 mar 22:25
Basia:
sin(315) = sin(360−45) = −sin(45)
cos(210) = cos(180+30) = −cos(30)
tg(225) = tg(180+45) = tg(45)
ctg(330) = ctg(360−30) = −ctg(30)
teraz odszukaj odpowiednie wartości; podstaw i policz do końca
3 mar 22:29
basia: | | √2 | | √3 | |
Ja odszukałam już te wartości i wyszlo mi − |
| * |
| + 1* − √3 tylko jak liczę |
| | 2 | | 2 | |
to wychodzą mi dziwne liczby
3 mar 22:34
Krzysiek60: Nie ma dziwnych liczb
kazda liczba jest ladna
3 mar 22:55
basia: A czy mogę to potem pomnożyć −4, żeby ładniej wyglądało?
3 mar 23:00
Mila:
| | 1 | |
Nie, bo zmienisz wartość wyrażenia. Możesz wyłączyć |
| . |
| | 4 | |
| 1 | | −√6−4√3 | | √6+4√3 | |
| *(−√6−4√3)= |
| =− |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | |
3 mar 23:04