Wykaż, że jeśli α∊(180 stopni, 270 stopni), to wartość wyrażenia :
basia: Wykaż, że jeśli α∊(180 stopni, 270 stopni), to wartość wyrażenia :
cos a1+{√1−cos − 1−sina√1−sin2a * cosa jest stała.
3 mar 22:08
PW: Niedowidzący proszą: ułamki z zastosowaniem wielkiej litery U.
3 mar 22:10
basia: | cosa | | 1−sina | |
| − |
| * cosa |
| 1+√1 − cos2 a | | √1−sin2 a | |
3 mar 22:15
PW: √1−cos2α=√sin2α. Pytanie − jest to równe sinα, czy −sinα w zadanym przedziale?
3 mar 22:32
basia: Przepraszam, ale nie rozumiem
3 mar 22:39
Basia: na przykład:
| | 1 | |
√sin2(210) = √1/4 = |
| ≠ sin(210) |
| | 2 | |
a jaka równość będzie prawdziwa ?
3 mar 22:43
basia: nie ma pojecia
3 mar 22:47
Krzysiek60: Jest to 3 cwiartka
Jaki jest sinus w 3 cwiartce ? dodatni czy ujemny?
3 mar 22:50
basia: ujemny
3 mar 22:53
Krzysiek60: No to odpowiez teraz na pytanie PW
3 mar 22:56
basia: − sina
3 mar 22:58