trygoma
kaka: Może mi ktoś wyjaśnić? nie rozumiem za bardzo jak powstały te przekształcenia. Uczę się sama
bez nauczyciela, mam tylko podstawę, wiec nie potrafię sama wszystkiego ogarnąć
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=sinx+cosx
f(x)=sinx+sin(π2−x) = 2sinπ4cos(x−π4=√2cos(x−π4)
3 mar 21:59
Basia:
| | π | |
1. wzory redukcyjne sin( |
| −x) = cosx |
| | 2 | |
2. wzór na sumę sinusów
| | x+y | | x−y | |
sinx + siny = 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 mar 22:02
Adamm:
tutaj skorzystali ze wzoru na sumę sinusów, ale ja wolę skorzystać ze wzoru na
sumę kątów
f(x)=sinx+cosx=√2(cos(π/4)sinx+sin(π/4)cosx)=√2sin(x+π/4)
3 mar 22:02
Janek191:

cd.
| | π | |
−1 ≤ cos( x − |
| ) ≤ 1 / * √2 |
| | 4 | |
| | π | |
− √2 ≤ √2 cos ( x − |
| ) ≤ √2 |
| | 4 | |
więc
ZW = < −
√2 ,
√2 >
================
3 mar 22:05
Mila:
Korzystasz z wzorów ( Patrz do tablic)
sin(90−α)=cosα, cos(90−α)=sinα
| | x+y | | x−y | |
sinx+siny=2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
zbiór wartości:
Zw
f=<−
√2,
√2>
3 mar 22:05
kaka: Dzięki wielkie

Jeśli mam zadanie na obliczenie sin
2π3*cos
7π6 − tg
11π4* sin
13π4 To
korzystam z tych samych wzorów co w tym poprzednim zadaniu?
3 mar 22:08
Janek191:
Pisz ułamki przy pomocy litery U
3 mar 22:10
Janek191:
Najlepiej zamień na stopnie
3 mar 22:10
Adamm:
nie ma sensu zapamiętywać tych wszystkich wzorów
sin(x+y)=sinx*cosy+siny*cosx
sin(x−y)=sinx*cosy−siny*cosx
sin(x+y)+sin(x−y)=2sinx*cosy
proste wyprowadzenie
3 mar 22:11
kaka: Dziękuję wam bardzo
3 mar 22:12
Basia: ad. post z 22:08
| | 2π | | 7π | | 11π | | 13π | |
sin |
| *cos |
| − tg |
| * sin |
| = |
| | 3 | | 6 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
sin(π− |
| )*cos(π+ |
| ) − tg(3π− |
| )*sin(3π+ |
| ) = |
| | 3 | | 6 | | 4 | | 4 | |
z okresowości
| | π | | π | | π | | π | |
sin(π− |
| )*cos(π+ |
| ) − tg(− |
| )*sin(π+ |
| ) = |
| | 3 | | 6 | | 4 | | 4 | |
z wzorów redukcyjnych
| | π | | π | | π | | π | |
sin |
| *(−cos |
| ) − (−tg |
| )*(−sin |
| ) = |
| | 3 | | 6 | | 4 | | 4 | |
3 mar 22:26
kaka: Dziękuję
3 mar 23:14