Nierówności trygonometryczne
Marcin : Witam Serdecznie, proszę o pomoc a dokładnie o pomysły co do rozwiązania tych nierówności, co
mógłbym zastosować.
sinxsin2x+2cox
3x< −1
3 mar 21:45
Basia:
ad.a
2(
√2−cosx) ≤
√2
2
√2−cosx ≤
2
√2−
√2 ≤ cosx
cos x ≥
√2>1
nierówność nie ma rozwiązania
3 mar 21:50
Janek191:
1)
| | √2 | |
cos x ≥ |
| dokończ  |
| | 2 | |
3 mar 21:51
PW: Pierwsze: pomysł jest taki, żeby dowiedzieć się, jaką nierówność spełnia cosx − to łatwe
rachunki.
3 mar 21:52
Janek191:
Basiu masz pomyłkę
3 mar 21:52
Marcin : Zrobiłem właśnie tak jak Basia, możesz wytłumaczyć dlaczego popełniła bląd i gdzie ?
3 mar 21:54
Basia:
ad.b
sin(x)*2sin(x)*cos(x)+2cos
3x < −1
2cosx(sin
2x + cos
2x) < −1
2cosx < −1
3 mar 21:54
Janek191:
3)
dokończ
3 mar 21:54
Basia: a widzę Janku, 2 zeżarłam
3 mar 21:54
Janek191:
Rozdzielność mnożenia względem odejmowania !
3 mar 21:55
Janek191:
Poprawka
3 mar 21:56
Marcin : | | pi | | pi | |
Janek191 czyli od to x e< − |
| ; |
| > bo mam rozwiązać dla xe(−2pi;2pi) |
| | 4 | | 4 | |
3 mar 21:59
Mila:

1)⇔
3 mar 21:59
Marcin : Czy w takim razie możliwy jest wynik który mam w książce czyli −
| | 7 | | pi | | pi | | 7 | |
<−2pi; − |
| pi>U<− |
| ; |
| > u < |
| pi ; 2pi> |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
3 mar 22:06
Janek191:
To zależy w jakim przedziale należało rozwiązać nierówność
3 mar 22:07
Marcin : tak jak napisałem wcześniej (−2pi;2pi)
3 mar 22:08
Basia: tak, bo zapewne miałeś zadany przedział <−2π; 2π>
dla k=−1 masz z tego co napisała
Mila
| | 9π | | 7π | | 7π | |
<− |
| ;− |
| >∩<−2π;2π> = <−2π; − |
| > |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
dla k=0 masz <− |
| ; |
| >∩<−2π;2π> = <− |
| ; |
| > |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
dla k=1 masz
| | 7π | | 9π | | 7π | |
< |
| ; |
| >∩<−2π;2π> = < |
| ; 2π> |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
następnym razem pisz
dokładnie treść zadania
3 mar 22:13
Marcin : nie rozumiem jak to zostało zrobione, nie mozna tego odczytać z wykresu ?
3 mar 22:16
Basia: można; odczytaj
3 mar 22:31
Mila:

Postaraj się zrozumieć: w przedziale <0,2π> masz dwa przedziały:
Wykres jest symetryczny względem OY więc z lewej strony OY masz przedziały
Narysuj w zeszycie wykres , tutaj nie mieści się.
Jeżeli będzie polecenie dla przedziału <−10π, 10π> to musisz liczyc tak, jak
Basia
napisała.
3 mar 22:34