Prawdopodobienstwo, liczba podzielna przez 11
benia: Ze zbioru liczb naturalnych czterocyfrowych wybieramy losowo jedna liczbe. Oblicz
prawdopodobienstwo wylosowania liczby podzielnej przez 11.
Zbior liczb wiem ze od 1000 do 9999
Liczby podzielna prez 11 musi spelniac warunek suma cyfr na parzystych miejscach minus suma
cyfr na nieparzystych ma wynosic 11 ale nie umiem tego policzyc...
Pomocy 😁
3 mar 20:45
Saizou : liczby podzielne przez 11 układają się w ciąg arytmetyczny o różnicy 11
Najmniejsza liczba 4−cyfrowa podzielna przez 11 to 1001
największa to 9999
3 mar 20:47
benia: Juz wiem, ogarnelam, dzieki
3 mar 20:51
Basia:
11*91=1001
najmniejsza czterocyfrowa podzielna przez 11 to 1001 = 91*11
(suma cyfr na parzystych − suma cyfr na nieparzystych nijak ≠ 11)
największa czterocyfrowa podzielna przez 11 to 9999 = 909*11
|Ω|=9999−1000+1 = 9000
|A| = 909−91+1 = 819
3 mar 20:53