Oblicz całkę
Łukasz: Oblicz całkę ∫xlndx
Wiem że trzeba całkować przez części podstawiłem pod wzór ale nie wyszło mi zgodnie z
kalkulatorem na wolframie
mogę prosić o krok po kroku ?
3 mar 20:05
Basia:
u=lnx v'=x
| | x2*lnx | | 1 | | x2*lnx | | x2*lnx | |
= |
| − ∫x* |
| dx = |
| − ∫1dx = |
| − x + C |
| | 2 | | x | | 2 | | 2 | |
3 mar 20:08
jc:
∫ x ln x dx = (1/2) ∫ (x2)' ln x dx = (x2 ln x)/2 − (1/2) ∫ x2 (ln x)' dx=
= (x2 ln x)/2 − (1/2) ∫ x dx = (x2 ln x)/2 − x2/4
3 mar 20:12
jc: Wzór: ∫ f' g dx = fg − ∫f g' dx
3 mar 20:13