Planimetria
Ania: Planimetria
Hej, właśnie wykonuję zadanie z planimetrii, w którym mam rozwiązać trójkąt o danych bokach i
kącie:
a = 10, c = 20,γ = 150°
Licząc sinusa wyszło mi, że Sin = 1/4, chciałam się upewnić czy idę dobrym tokiem
Sin = 1/4 = 0,25 ≈ 14° ?
3 mar 19:53
Basia:
3 mar 19:58
dziadek:
1/4 ≈ 14o co to za bełkot
3 mar 19:59
dziadek:
sin150o = sin30o = 1/2
3 mar 20:00
Michał:

Cześć Ania,
podstawą każdego (no może tylko większości) zadań z planimetrii jest rysunek.
Korzystamy z twierdzenia sinusów.
No i jeszcze może się przydać:
| | 1 | |
sin(150) = sin(180−30) = sin(30) = |
| |
| | 2 | |
| 20 | | 10 | | 1 | |
| = |
| −−−> sinα = |
| |
| sin150 | | sinα | | 4 | |
To masz dobrze, kontynuuj.
3 mar 20:00
Basia: skrót myślowy; Ania miała na mysli, że α≈14o
3 mar 20:00
Ania: Okej, dziękuję wszystkim za liczne i szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam
3 mar 20:05
PW: Ta wypowiedź jest mało zrozumiała:
Licząc sinusa wyszło mi, że Sin = 1/4, chciałam się upewnić czy idę dobrym tokiem
Sin = 1/4 = 0,25 ≈ 14° ?
Domyślam się, że stosując twierdzenie sinusów wyliczyłaś,
− i dobrze, ale na tym koniec. Nie można stosować przybliżonych wartości kątów.
3 mar 20:05
Basia: można
PW, tak teraz uczą
3 mar 20:11
Ania: @PW rozwiązując trójkąt muszę obliczyć α, β i γ.
| | 1 | |
Tak jak napisał Pan Michał wynik α = |
| , γ = 150, z tego co uczą w szkole powinnam |
| | 4 | |
sprawdzić
| | 1 | |
ile wynosi Sin α = |
| i następnie wyliczyć ostatni kąt. Z góry przepraszam, jeśli piszę tu |
| | 4 | |
coś źle
ale po, to właśnie założyłam ten temat aby upewnić się czy nie popełniam błędu.
3 mar 20:14
Basia: nie wiem na jakim jesteś etapie; można nie odczytywać tego kąta α w przybliżeniu
| | 1 | |
tylko poprzestać na tym, że sin α = |
| |
| | 4 | |
następnie policzyć sin β = sin(180−(α+γ)) = sin(α+γ) =
sin(α)*cos(γ)+sin(γ)*cos(α)
(cosinusy z jedynki trygonometrycznej)
bok b z tw.sinusów
3 mar 21:06
PW: Bok b można też obliczyć z twierdzenia kosinusów:
c
2=a
2+b
2−2abcosγ
b
2+10
√3b−300=0
Δ=300+1200=1500,
√Δ=10
√15,
| | −10√3+10√15 | |
b= |
| =5√3√5−5√3=5√3(√5−1). |
| | 2 | |
Brzydkie, ale dalej dokładnie
Teraz można liczyć przybliżoną wartość kąta β (ok.15°30'), tak jak przybliżona wartość α to
14°30'.
3 mar 21:47
Bogdan:
| | 1 | |
Moja propozycja: sin150o = |
| |
| | 2 | |
| | 20 | | 10 | | 1 | |
Z tw. sinusów: |
| = |
| ⇒ sinα = |
| |
| | sin150o | | sinα | | 4 | |
Z tw. Pitagorasa: (b + 5
√3)
2 = 400 − 25 ⇒ (b + 5
√3)
2 = 25*15
b + 5
√3 = −5
√15 sprzeczność lub b + 5
√3 = 5
√15 ⇒ b = 5
√15 − 5
√3
| | 5√15 − 5√3 | | 20 | | √15 − √3 | |
Z tw. sinusów: |
| = |
| ⇒ sinβ = |
| |
| | sinβ | | sin150o | | 8 | |
3 mar 22:35
PW: Szybciej z tym sprytnym dorysowaniem. A wiesz, że zaglądają tu takie adeptki, które twierdzą,
że "w zadaniu otwartym nie można sobie tak dorysowywać"?
3 mar 22:41
Bogdan:
Ciekawe czego są to adeptki?
3 mar 22:57