Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a
1313: Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a:
3x − 1 = a + 2 − ax
Po przekształceniu dostajemy:
x=
a+3a+3
Odpowiedź to 1 rozw. dla a≠−3 i nieskończenie wiele rozw. dla a=−3
Dlaczego nieskonczenie wiele skoro w tym wypadku dostaniemy w mianowniku 0 ?
3 mar 19:26
xyz:
3x−1 = a+2−ax
a+2+1 = 3x+ax
a+3 = x(a+3)
zał. a ≠ − 3
dla a ≠ −3 mamy jedno rozw.
natomiast dla a = −3, sprawdzamy rownanie glowne (te z zadania
bo to ze nam mianownik wyszedl to jest w wyniku naszych przeksztalcen)
stad
dla a = −3
3x − 1 = −3 + 2 − (−3x)
3x − 1 = −1 + 3x
0 = 0
rownanie ma nieskonczenie wiele rozw.
3 mar 19:44
1313: Bardzo dziękuje! wszystko jasne
3 mar 19:52