kombinatoryka?
nahh: Liczby 1,2,3...,10 ustawiamy losowo w ciąg.
Ile jest ciągów, w których suma każdej pary sąsiednich liczb jest nieparzysta.
Czy mógłby ktoś po kolei wytłumaczyć mi to zadanie?
3 mar 19:14
xyz:
kiedy suma dwoch liczb jest nieparzysta?
parzysta + parzysta = parzysta (np. 2+2=4)
parzysta + nieparzysta = nieparzysta (np. 2+3=5)
nieparzysta + parzysta = nieparzysta (np. 3+2=5)
nieparzysta + nieparzysta = parzysta (np. 3+3 = 6)
zatem zeby otrzymac ciag, w ktorym kazda para jest nieparzysta, to mamy 2 mozliwosci
1) parzysta obok nieparzystej
2) nieparzysta obok parzystej
liczb nieparzystych w ciagu 1,2,...,10 jest 5 (1,3,5,7,9)
zatem mozemy je ulozyc na 5! sposobow
potem liczby parzyste − rowniez jest ich 5 (2,4,6,8,10)
mozemy rowniez na 5! sposobow
zatem mamy
5! * 5!
3 mar 19:31
xyz: i jeszcze * 2 bo albo zaczynamy ciag parzystymi, albo nieparzystymi
3 mar 19:32
xyz: PS
nie wiem czy to dobre rozw.
3 mar 19:32
nahh: no właśnie też tak rozwiązywałam, tylko nie wiedziałam jak to rozpisać i jak to ogólnie ułożyć
sobie w głowie. Dziękuję
3 mar 19:36
xyz: moze zajrzy tu Mila to poda poprawna odp.
3 mar 19:46
Mila:
Wg mnie dobrze

2*5!*5!
3 mar 20:16