Udowodnij
Krzysiek60:

Na bokach AB BC CA trojkata rownobocznego ABC wybieramy odpowiednio punkty D E F tak za AD=BE
= CF
Udowodnij ze trojkat DEF jest rownoboczny
3 mar 19:09
Basia:
|AB|=|BC|=|AC|=a
|AD|=|BE|=|CF|=x
|BD|=|CE|=|AF|=a−x
|kąta A|=|kata B|=|kata C|=60
czyli na mocy bkb trójkaty ADF, BED i CFE są przystające ⇒ |DF|=|DE|=|EF|
3 mar 19:17
Krzysiek60: dziekuje
Basiu 
Zaczalem obliczac katy i niepotrzebnie .
Masz moze linki do tego zeby udowodnic ze symetralne , dwusieczne , przecinja sie w jednym
punkcie
Nie mam tego w swojej ksiazce .
Natomiast o wysokosciach ze sie przecinaja w jednym punkcie to chyba znajde .
3 mar 19:32