matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria - tożsamości
Michał:
Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną.
1
1
(1 − cosα) * (
+
) − sinα = 0
sinα
tgα
3 mar 18:36
Krzysiek60:
1
cosα
= ctgα=
tgα
sinα
najpierw zalozenie ze sinα≠0
3 mar 18:41
Basia:
i cosα≠0
3 mar 18:45