trygonomertia, ciągi, sinus. różnica
kaka: Rozwiązania równania sin2x=1 należące do przedziału <0; 10π> tworzą ciąg arytmetyczny. Wskaż
różnicę tego ciągu
3 mar 18:33
Basia:
x = U{π}(4} + kπ
| π | | π | | π | | π | |
masz kolejno: |
| ; |
| +π; |
| +2π; .....; |
| +9π |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
r = π
3 mar 18:45
kaka: Dziękuję
Może mi ktoś jeszcze wyjaśnić jak to jest liczone?
sin4x=2sin2xcos2x=4sinxcosx(cos
2 − sin
2) wiem że z tego wzoru: sin2α=2sinαcosα ale nie
bardzo rozumiem co skąd i do czego
3 mar 19:32