...
agacia: Niech f(x)=x
5+2x−7.
Wykaż, że istnieje liczba c taka, że f(c)=50.
Na lekcji liczyliśmy f(−3) i f(3).
Dzięki temu wyszło, że istnieje taka liczba, że f(c)=50 dla ce[−3,3].
Skąd się wzięło to (−3) i 3?
3 mar 18:30
Basia: trzeba szukać takich x1 i x2 aby f(x1)<50 i f(x2)>50
znam lepsze oszacowanie
f(2) = 32+4−7 = 29<50
f(3) = 243+6−7=242>50
istnieje więc c∊(2;3) takie, że f(c) = 50
bo funkcja jest ciągła
−3 zapewne wzięło się stąd, że ta funkcja jest nieparzysta czyli f(−3) = −f(3)
3 mar 18:35