Dwusieczna kąta
Krzysiek60:

Na jednym ramieniu kąta α(α<180
o ) o wierzcholku O wybrano punkty A i B a na drugim punkty C
i D
tak ze AA= OC i OB= OD Proste AD i BC przecinaja sie w punkcie S
Udowodnij ze polprosta OS jest dwusieczna kąta α
Tak mysle ze nalezy udowodnic ze ΔASB≡CSD
Z tresci zadania jest AB= DC
OB= OD i OA=0C stad ∡OBC= ∡ODA
∡ASB=∡CSD jako wierzcholkowe
Z rownosci tych na podstawie cechy KBK ΔASB≡ΔCSD
wobec tego AS= CS
Z tego OS jest dwusieczna kąta α
3 mar 18:26
Krzysiek60: Moze byc ?
A jakies inne podejscie do tego ?
3 mar 18:39
Krzysiek60:
3 mar 20:08
Basia:
tr.ASB i CSD są przystające, więc ich wysokości wyprowadzone z S są sobie równe,
a to są odległości S od ramion kąta
z tego wynika, że S należy do dwusiecznej
3 mar 20:17
Krzysiek60: A widzisz mozna Mozna
3 mar 20:20
Basia: a skąd wziąłeś równość kątów B i D (tych zaznaczonych) ?
to prawda, są równe, ale z czego to wynika ?
3 mar 20:22
Krzysiek60: Basiu tak jak napisalem z rownosci tych odcinkow .
3 mar 20:31
Krzysiek60: Czy to za mało ?
3 mar 20:34
Basia: a tak już doczytałam
3 mar 20:35
Basia: jest w porządku, przegapiłam uzasadnienie
3 mar 20:36
Krzysiek60: OK
3 mar 20:38