Co jest negacją tego zdania?
Monis: ∀x ∀z (x < z ⇒ z > x)
3 mar 18:23
Basia:
∃x,z ( x<z ∧ z≤x)
~∀y r = ∃y ~r
~(p⇒q) = p ∧ ~q
3 mar 18:30
Monis: Dzięki wielkie!

Rozumiem, że to z≤x jest to przekształcona wersja tego: ~ z>x
3 mar 18:52
Monis: A np. takie coś jak zanegować: ¬∃x ∀z x <z ∧ ∃m ∀k m> k Gubię się gdy jest negacja i mam
negować niestety
3 mar 19:04
Basia:
ad.1 tak
ad.2
nie ma tam żadnych nawiasów? priorytet tu jest istotny
jeżeli to ma być
(~∃x ∀z x<z ) ∧ ( ∃m ∀k m>k )
to negacją będzie
~[ (~∃x ∀z x<z ) ] ∨ ~[ ( ∃m ∀k m>k ) ] ⇔
(∃x ∀z x<z) ∨ ( ∀m ∃k m≤k )
3 mar 19:12
Monis: Tak, zadanie jest bez nawiasów. Hmm... W odpowiedziach nie ma takiej opcji. Możlie są takie:
a. ∀x ∃z x <z ∨ ¬∃m ∀k m> k
b. ∃x ∀z x <z ∧ ¬∃m ∀k m> k
c. ∃x ∀z x <z ∨ ¬∃m ∀k m> k
d. ∀x ∃z x <z ∧ ∀m ∃k m> k
Po tym jak zanegowałaś nie rozumiem co się stało. W pierwszym nawiasie myślałam, że trzeba
zmienić kwantyfikatory.
~~∃x zamieniło się na ∃x, a ~ ∀z też na ∀z mimo, że mają inną liczbę negacji, chyba że po
prostu nie rozumiem do końca
istoty tych negacji... Co jest bardzo możliwe. z kolei w drugim juz jest zamienione...
3 mar 19:33
Basia: (c) oczywiście
3 mar 21:02
Monis: Aj, dobra rozumiem już dlaczego. Bo negacja negacji się znosi, więc nie zamieniam
kwantyfikatorów,
a tamta druga część jest zanegowana i równie dobrze mogłabym zamienić to na odwrotne
kwantyfikatory
3 mar 21:25
Basia:
~(~p) = p to po co je najpierw zamieniać, żeby potem znowu zamieniać
znak negacji dotyczy całego zdania, nie tylko tego pierwszego kwantyfikatora
3 mar 21:26
Monis: Właaśnie, a mi się to ciągle myli chyba przez KRZ trochę bo tam było inaczej. Dzięki serdeczne
3 mar 21:31