matematykaszkolna.pl
Co jest negacją tego zdania? Monis: ∀x ∀z (x < z ⇒ z > x)
3 mar 18:23
Basia:x,z ( x<z ∧ z≤x) ~∀y r = ∃y ~r ~(p⇒q) = p ∧ ~q
3 mar 18:30
Monis: Dzięki wielkie! emotka Rozumiem, że to z≤x jest to przekształcona wersja tego: ~ z>x
3 mar 18:52
Monis: A np. takie coś jak zanegować: ¬∃x ∀z x <z ∧ ∃m ∀k m> k Gubię się gdy jest negacja i mam negować niestetyemotka
3 mar 19:04
Basia: ad.1 tak ad.2 nie ma tam żadnych nawiasów? priorytet tu jest istotny jeżeli to ma być (~∃xz x<z ) ∧ ( ∃mk m>k ) to negacją będzie ~[ (~∃xz x<z ) ] ∨ ~[ ( ∃mk m>k ) ] ⇔ (∃xz x<z) ∨ ( ∀mk m≤k )
3 mar 19:12
Monis: Tak, zadanie jest bez nawiasów. Hmm... W odpowiedziach nie ma takiej opcji. Możlie są takie: a. ∀x ∃z x <z ∨ ¬∃m ∀k m> k b. ∃x ∀z x <z ∧ ¬∃m ∀k m> k c. ∃x ∀z x <z ∨ ¬∃m ∀k m> k d. ∀x ∃z x <z ∧ ∀m ∃k m> k Po tym jak zanegowałaś nie rozumiem co się stało. W pierwszym nawiasie myślałam, że trzeba zmienić kwantyfikatory. ~~∃x zamieniło się na ∃x, a ~ ∀z też na ∀z mimo, że mają inną liczbę negacji, chyba że po prostu nie rozumiem do końca istoty tych negacji... Co jest bardzo możliwe. z kolei w drugim juz jest zamienione...
3 mar 19:33
Basia: (c) oczywiście
3 mar 21:02
Monis: Aj, dobra rozumiem już dlaczego. Bo negacja negacji się znosi, więc nie zamieniam kwantyfikatorów, a tamta druga część jest zanegowana i równie dobrze mogłabym zamienić to na odwrotne kwantyfikatory emotka
3 mar 21:25
Basia: ~(~p) = p to po co je najpierw zamieniać, żeby potem znowu zamieniać znak negacji dotyczy całego zdania, nie tylko tego pierwszego kwantyfikatora
3 mar 21:26
Monis: Właaśnie, a mi się to ciągle myli chyba przez KRZ trochę bo tam było inaczej. Dzięki serdeczne emotka
3 mar 21:31