...
agacia: Niech f(x)=x5+x−1.
Wykaż, że istnieje liczba c taka, że: f(c)=0.
3 mar 18:04
Ajtek:
D: x∊R
lim
x→−∞f(x)=−
∞
lim
x→∞f(x)=
∞
Zatem istnieje liczba c dla której f(c)=0.
Chyba tyle wystarczy

.
3 mar 18:08
Basia: nawet mniej wystarczy

f(x) jest funkcją ciągłą
f(0)= −1
f(1)= 1
z własności Darboux wynika, że istnieje c∊(0,1), dla którego f(c)=0
i jest to jedyne miejsce zerowe tej funkcji
dlaczego ?
3 mar 18:12
Mariusz:
5x4+1=(√5x2) 2+12
a zatem f(x) jest rosnąca
3 mar 19:48
PW: Istnienie rzeczywistego pierwiastka wynika też z zasadniczego twierdzenia algebry, tyle że przy
takiej odpowiedzi nie widać żadnego przybliżenia pierwiastka
3 mar 22:18