komb
Klaudia: Ile jest różnych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach podzielnych przez 4?
Jak to zrobić? Proszę o pomoc
3 mar 17:56
Basia:
100,104,108,.........,996
ciąg arytmetyczny a1=100, r=4, an=996
wyznacz n
3 mar 18:04
Klaudia: tylko to temat przy wariacjach
3 mar 18:12
Mila:
Liczby trzycyfrowe o różnych cyfrach zakończone podanymi cyframi poniżej
są podzielne przez 4 :
1) Z zerem w zapisie :
04,08,20,40,60,80
cyfra setek na 8 sposobów:
6*8=48 liczb
Bez zera w zapisie
12,16,24,28,32,36,48,52,56,64,68,72,76,84,92,96
cyfra setek na 7 sposobów
7*16=112 liczb
Razem:
48+112=160 liczb
============
3 mar 19:11