Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji
Łukasz: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)= x3−9x−2 w przedziale domkniętym [0,4]
3 mar 17:53
the foxi:
f'(x)=3x
2−9=3(x−
√3)(x+
√3)
Do dziedziny f (czy tam przedziału) należy tylko
√3.
Wiemy więc że f maleje do tego punktu, a potem tylko rośnie.
Więc automatycznie wiemy, że najmniejsza wartość to f(
√3)=−6
√3−2
A największa? 0 lub 4.

Z dokończeniem nie powinieneś mieć już problemu.
3 mar 18:19
Łukasz: największa będzie 0 ? obliczyłem to z drugiej pochodnej − czy zrobiłem to dobrze ?
3 mar 18:59
iteRacj@:
jedyne ekstremum funkcji w tym przedziale to minimum dla √3
i to pozwala, tak jak napisał the foxi, ustalić najmniejszą wartość funkcji
poprzez podstawienie do wzoru funkcji √3
f(√3)=−6√3−2 ← najmniejsza wartość funkcji
innych ekstremów w przedziale [0,4] nie ma,
więc żeby znaleźć największą wartość funkcji,
trzeba sprawdzić, jaką wartość funkcja osiąga na krańcach przedziału
poprzez podstawienie do wzoru funkcji 0 i 4
oblicz f(0) i f(4) i wybierz większą wartość
4 mar 10:12