sin115
Mikołaj009: Obliczyć
sin115 bez używania kalkulatora i tablic matematycznych.
Ktoś pomoże
3 mar 17:51
Ajtek:
Zauważ, że 115=180−75=180−(30+45)
3 mar 17:55
Krzysiek60: W tych czasach to jest wedlug mnie najwieksza glupota zabranianie tablic lub kalkulatora .
3 mar 17:57
Ajtek:
Cześć małolatek. Dlaczego tak uważasz? To jest zadanie na ćwiczenie wzorów redukcyjnych
oraz sumy katów f. trygonometrycznych.
3 mar 18:00
Janek191:
Krzysiek
Tu chodzi o rozwijanie logicznego myślenia
3 mar 18:00
Basia:
180−75 = 105 (też tak chciałam, ale nic z tego

)
chyba, że autor źle przepisał
3 mar 18:02
Ajtek:
Aaaa faktycznie
3 mar 18:02
Ajtek:
Jednak automatyzmy nie są zawsze wskazane

.
3 mar 18:04
Basia:
115*3 = 345 = 300+45 = (360−60)+45
nic lepszego nie wymyśliłam, ale to dość paskudne będzie
3 mar 18:07
Mariusz:
Mając sin(3x) nie policzysz sin(x) z równania wielomianowego
bo ten przypadek jest rozwiązywany z użyciem trygonometrii
Nawet korzystając z metody algebraicznej i liczb zespolonych
to po zastosowaniu wzoru de Moivre i tak dostaniemy wynik
wyrażony za pomocą funkcyj trygonometrycznych
4 mar 07:30
Mariusz:
Jeśli mamy obliczyć sin(n) gdzie n ∊ ℤ to
dostaniemy wynik wyrażony za pomocą czterech działań arytmetycznych
i wyciągania pierwiastków kwadratowych gdy 3|n
4 mar 07:37