Styczne do krzywej
:l: Pod jakim kątem przecinają się krzywe y=sinx i y=cosx?
wskazówki
3 mar 17:24
Jerzy:
Pod takim samym jak styczne do nich w punkcie przecięcia.
3 mar 17:26
Janek191:
Oblicz miarę kąta między stycznymi do wykresów tych funkcji w punkcie ich przecięcia.
3 mar 17:27
Basia:
najpierw wyznacz punkty przecięcia, czyli równanie
sin x = cos x
potem liczysz pochodne i ich wartość w punkcie przecięcia
tgα=f'(x0)
tgβ=g'(x0)
szukany kąt to |α−β|
3 mar 17:28
:l: No tak wyznaczyłem punkt przecięcia w ten sposób.
sinx=cosx
sinx−cosx=0
... doszedłem do momentu
3 mar 17:31
Janek191:

Tak
3 mar 17:40
:l: f'(x
0)=cosx
0
g'(x
0)=−sinx
0
Jak policzyć

i dlaczego odejmujemy |α−β|
3 mar 17:41
:l: W odpowiedzi mam tgγ=2√2
3 mar 17:42
:l: Może policzyć styczną y1 do sinx i y2 do cosx tak jak napisał Jerzy
3 mar 17:47
Janek191:
| | π | |
a1 = − sin |
| = − 0, 5√2 |
| | 4 | |
| | 0,5 √2 − ( −0,5√2) | | √2 | |
tg α = |
| = |
| = 2√2 |
| | 1 − 0,5√2*0,5√2 | | 1 − 0,5 | |
3 mar 17:49
Basia:
z tego wynika, że β>α
nie są to wartości, z których dokładnie odczytamy kąty więc
gdyby się dało policzylibyśmy po prostu β−α = |α−β| ( w tym wypadku )
liczymy
tg(β−α) wg wzoru
3 mar 17:53
:l: | | tgx−tgy | |
Rozumiem, ze skorzystałeś ze wzoru tg(x−y)= |
| |
| | 1+tgx*tgy | |
jasne, ale nie rozumiem czego odejmujemy (x−y) , a nie np. dodajemy (x+y)
3 mar 17:55
Janek191:

γ = β − α
3 mar 17:58
:l: | | √2 | | √2 | |
Basiu ,ale chyba w tym przypadku jest x>y. Patrze na wykres tgx= |
| > − |
| = tgy |
| | 2 | | 2 | |
Dziękuję wam już to zrozumiałem .
3 mar 18:07
Basia: tu nie zajmujemy się kątami skierowanymi, tylko kątami wypukłymi z przedziału <0;180>
tangens jest ujemny dla kątów rozwartych, a dodatni dla ostrych
rozwarty > ostry
3 mar 18:09
:l:
3 mar 18:23