Oblicz kąt trójkąta
matlamp: Dany jest trójkąt ABC. Wyznacz miarę kata ACB, jeżeli ortocentrum (tzn. punkt przecięcia
wysokości)tego trójkąta należy do okręgu opisanego na trójkącie AOB, gdzie O jest środkiem
okręgu opisanego natrójkącie ABC.
3 mar 17:12
matlamp: prosze o pomoc!
3 mar 22:42
Basia: wyszło mi, że γ=45
czy to poprawna odpowiedź?
3 mar 23:02
Basia: oj chyba jednak nie; to zadanie dla
Ety
3 mar 23:37
Basia: policzyłam jeszcze raz; wyszło mi γ=60
cały kłopot w tym, że w ogóle nie wykorzystuję tej informacji o ortocentrum
podejrzewam wobec tego, że gdzieś robię jakiś błąd
3 mar 23:55
matlamp: Basia niestety właśnie nie mam dostępu do poprawnych odpowiedzi
4 mar 00:28
Basia: znalazłam już błąd w swoich rachunkach; jeszcze pomyślę
4 mar 00:33
matlamp: dzięki wielkie
4 mar 01:05
Basia:

na pewno tak będzie gdy kąt ABC jest kątem prostym, bo wtedy ortocentrum tr. ABC
to po prostu punkt B, który z pewnością należy do okręgu opisanego na tr.AOB
co więcej wyszło mi, że tak musi być (spróbuję to narysować, ale nie wiem czy mi się uda)
z tego jednak wynika, że
nie da się ustalić miary kąta ACB
takich trójkątów możesz przecież na średnicy AC oprzeć nieskończenie wiele
i w każdym kąt ACB będzie miał inną miarę
może chodziło jednak o kąt ABC ?
4 mar 01:50
Basia: co do tego czy tak musi być mam jeszcze wątpliwości
4 mar 03:06
Adamm:

skoro leżą na wspólnym okręgu, to kąt między wysokościami to 2α
skąd z tego że w czworokącie kąty sumują się do 360
o, mamy α=60
o
4 mar 03:38
Adamm:
no chyba że jeden z kątów jest prostokątny, bo wtedy mamy nie 4 punkty na okręgu,
ale 3
co opisała Basia
4 mar 03:46
Adamm:

tak samo dla rozwartych (bo rysunek nie rozpatrywał)
4 mar 03:55
Basia:

miara kąta ACB nie da się ustalić, to na pewno może być również trójkąt równoboczny
4 mar 03:55
Basia: o nie widziałam wcześniej wpisów
Adamma
4 mar 04:00
Adamm:
z tym rozwartokątnym, to wtedy przecież α nie jest rozwarty
zrobiłem też rysunek, doszedłem do wniosku że dla rozwartokątnych taka sprawa
zajść nie może
4 mar 04:10
Adamm: (po objęciu jako α jednego kąta z podstawy)
4 mar 04:10
Basia: z czego wynika, że kąt między wysokościami to 2α ?
nie łapię tego
4 mar 04:31
Basia: a dobrze już przecież widzę; wpisane oparte na tym samym łuku
180−γ=2y
3y=180
trapi mnie tylko dlaczego to nam pomija prostokątny
4 mar 05:02
Basia:

BPF=CPE = 90−γ
1
APF=CPD = 90−γ
2
APB = APF+BPF = 90−γ
1+90−γ
1 = 180−(γ
1+γ
2) = 180−γ
AOB = 2γ
AOB=APB
180−γ=2y
180=3γ
y=60
to oczywiście obejmuje też trójkąt 30,60,90
ale warunki zadania spełnia każdy trójkąt, w którym β=90
i nie mogę dojść dlaczego to rozwiązanie jakoś tego nie sygnalizuje
no bo jak się już wie to wiadomo, że trzeba rozważyć dwa przypadki
1. O∉AC
2. O∊AC
ale dopóki się nie wie to co?
4 mar 05:48
matlamp: Chodzi na pewno o kąt ACB, ciężkie zadanie
4 mar 11:38
Mila:

K,L,M − spodki wysokości ΔABC
1) ∡KHL=180
o−γ=∡AHB
2) ∡AOB=2γ jako kąt środkowy oparty na tym samym łuku co kąt wpisany ACB
3)
∡AHB=∡AOB jako kąty wpisane w okrąg ( opisany na AOB) oparte na tym samym łuku⇔
180
0−γ=2γ⇔3γ=180
γ=60
o
=====
4 mar 15:20