Znajdź parametr
Gesu: Dla jakich wartości parametru m równanie:
mx2+(2m+1)x+m−1=0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie?
Mój problem polega na tym ,że nie wiem jak zaznaczyć część wspólną rozwiązań w odpowiedziach
jest m należy (−1/8,0)
mi wychodzi przedział (−1/8,0) U (1,∞).
Co robię źle?
3 mar 17:02
Jerzy:
Jakie postawiłeś warunki ?
3 mar 17:07
Gesu: Delta >0
x1x2>0
x1+x2>0
3 mar 17:11
Gesu: m nie może być 0
3 mar 17:11
xyz:
Rownanie ma dwa rozne pierwiastki, gdy:
m ≠ 0
Δ > 0
x1+x2 > 0
x1*x2 > 0
zatem
Δ = (2m+1)2 − 4*m*(m−1) = 4m2+4m+1−4m2+4m = 8m+1
Δ > 0 ⇔ 8m+1 > 0 ⇔ m > −1/8
juz z samej delty wychodzi ze wieksze od −1/8
3 mar 17:34
Gesu: Nie w tym rzecz, nie wiem dlaczego nie uwzględniono przedziału (1,∞) w odpowiedziach
3 mar 17:40