Podaj miary pozostalych bokow trojkata
Jagoda: W trójkącie ABC bok AC ma długość 5 cm a kąt przy wierzchołku A ma miarę 60°. Podaj długości
pozostałych boków wiedząc że promień okregu opisanego na tym trójkącie jest równy 7√33
3 mar 16:47
3 mar 16:53
Jagoda: A jakiś inny sposób bo tego nie ogarniam?
3 mar 17:06
gobi: Spróbuj z tw cosinusów
|BC|² = |AC|² + |AB|² − 2|AC||AB|cos60
3 mar 17:08
Jagoda: Ten bok BC już mam. Nie wiem jak obliczyć AB
3 mar 17:21
gobi: 72 = 52 + |AB|² − 2*5|AB|*0,5
i teraz policz delte ....
3 mar 17:33
Mila:
1) Z tw. sinusów :
| a | | a | | 2*7√3 | |
| =2R⇔ |
| = |
| ⇔a=7 cm |
| sin60 | | | | 3 | |
dalej z tw. sinusów i tw. cosinusów
albo tak:
| | 5√3 | |
2) W ΔADC: x=2.5, h= |
| |
| | 2 | |
y=c−2.5
3) W ΔCDB:
7
2=h
2+y
2
| | 5√3 | |
49=( |
| )2+(c−2,5)2 i c>0 |
| | 2 | |
| | 11 | | 11 | |
c−2,5= |
| lub c−2,5=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
c=2,5+5,5
c=8
========================
3 mar 18:57
Jagoda: Dziękuję za pomoc
3 mar 20:50