wyrazenia logarytmiczne
lok: Niech a,b>0, a2≠b. Co jest wieksze log22a (a+ √b ) czy log2a(2√b)?
3 mar 16:07
Blee:
coś mało danych tutaj masz
dla b = 4a4
L = logsup>2{2a} (a + √b) = logsup>2{2a}(a + 2a2)
P = log2a(4a2) = 2
i teraz
lima−> ∞ logsup>2{2a}(a + 2a2) = 22 = 4
lima−> 0 logsup>2{2a}(a + 2a2) = 12 = 1
więc w zależności od 'a' jeden bądź drugi logarytm będzie większy
3 mar 16:30
Blee:
coś mało danych tutaj masz
dla b = 4a4
L = log22a (a + √b) = log22a(a + 2a2)
P = log2a(4a2) = 2
i teraz
lima−> ∞ log22a(a + 2a2) = 22 = 4
lima−> 0 log22a(a + 2a2) = 12 = 1
więc w zależności od 'a' jeden bądź drugi logarytm będzie większy
3 mar 16:31