kombinatorykyka
Klaudia: Dany jest zbiór X = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}. Ile jest par uporządkowanych (a, b)
takich, że liczby a, b należą do zbioru X oraz:
a) liczba a jest mniejsza od 3 lub liczba b jest większa od 7;
b) liczba a jest większa od b lub liczba b jest większa od liczby a;
c) liczba a jest nie mniejsza niż 4 i jednocześnie liczba b jest podzielna przez 3 lub przez 5;
d) liczba a jest liczbą pierwszą lub liczba b jest nie większa od 6?
Wyszedł mi tylko podpunkt c, a w innych dostaję błędne odpowiedzi. Pomoże ktoś? Proszę
3 mar 16:01
PW: a)
A={(a,x), a∊{1, 2}, x∊X}, B={(x, b). b∊{8, 9, 10}, x∊X}
A∩B={(1,8), (1, 9), (1, 10), (2,8), (2, 9), (2, 10)}
|A|=2.10=20, |B|=10.3=30, |A∩B|=6
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|=20+30−6=44
3 mar 16:21
Klaudia: nie ogarniam zapisu
3 mar 17:45
Klaudia: mam to przy temacie "wariacje" jak coś
3 mar 17:46