K
Kasia: Udowodnij tozsamosc trygonometryczna 1+cos2x=2(sin4x+cos4x)
3 mar 15:46
PW:
a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2
− na zasadzie tego wzoru prawa strona jest równa
2(sin2x+cos2x)2−4sin2xcos2x=2.12−(2sinxcosx)2=2−sin22x=1+cos22x,
a to nie jest lewa strona − błąd w treści zadania.
3 mar 16:03
Kasia: Rzeczywsicie zle przepisalam, ale dobrze Ci wyszlo, a moglbys mi wytlumaczyc czemu jest
−4sin2cos2, nie −2?
3 mar 16:08
Kasia: I dlaczego 2−2sin
2x=1+cos
2x
3 mar 16:10
Blee:
a gdzie PW tak napisał

2−sin
2(2x) = 1 + (1−sin
2(2x)) = 1 + cos
2(2x) <−−− jedynka trygonometryczna się kłania
3 mar 16:12
Kasia: Dobra juz wszystko rozumiem dzieki 😊
3 mar 16:22
PW: I kończymy sloganem reklamowym:
Tylko na naszym forum znajdziesz poprawne dowody fałszywych tez.
3 mar 16:27