Udowodnij
Krzysiek60:

Z punktu P poprowadzono styczne PA i PB do okregu o srodku O
A i B sa punktami stycznosci
Trzecia styczna poprowadzona zostala tak ze przecina odcinki PA i PB odpowiednio w punktach X i
Y
Udowodnj ze miara kąta XOY nie zalezy od wyboru trzeciej stycznej
Rysunek zrobilem i powinien byc dobry .
3 mar 15:28
PW: Niech Q będzie punktem styczności odcinka XY do okręgu. Poprowadzić odcinek OQ i pokazać
trójkąty przystające.
3 mar 15:38
Krzysiek60:

dzien dobry
PW
AX= XQ
XO dwusieczna kąta AOQ
w zwiazku z tym ΔAOX≡XOQ
QY= BY
OY dwusieczna kąta QOB
w zwiazku z tym
ΔQOY≡ΔYOB
3 mar 15:59
PW: Kończymy stwierdzeniem o równości kątów, bo o to pytali.
3 mar 16:43
Krzysiek60: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
XOY= |
| ∡AOQ+ |
| ∡BOQ= |
| (∡AOQ+∡BOQ)= |
| ∡AOB |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli miara kąta XOY nie zalezy od wyboru trzeciej stycznej bo miara kąta AOB jest stala .
powinno byc dobrze
PW
3 mar 17:41