Rozwiaz rownanie
i: Rozwiaz rownanie
3 mar 15:07
Basia:
| | 2π | | kπ | | 2π+3kπ | | (3k+2)π | |
x = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | |
3 mar 15:10
xyz:
tangens przyjmuje wartosc
√3 np. dla 60 stopni −> pi/3
skoro okres tangensa to pi, to ogolnie mozemy zapisac ze
| | π | | π | |
tg x = |
| dla x = |
| + kπ , k ∊ C (całkowitych) |
| | 3 | | 3 | |
stad
u Ciebie:
znajdz x.
3 mar 15:10
PW:
Jeżeli wartości funkcji tangens są jednakowe, to argumenty różnią się o wielokrotność π.
itd.
3 mar 15:12
i: dziekuje wszystkim
3 mar 15:15
Krzysiek60: to rozwiaz rownanie
ctg(3x−π/3)= √3
3 mar 15:16