całka
Mateusz:
| | dt | |
robie przez podstawienie i dochodze do −2∫ |
| |
| | (4−t2)1/2 | |
3 mar 14:01
Jerzy:
i teraz podstaw: t = x − 2
3 mar 14:10
Jerzy:
A kto usunął rozwiązanie Basi ?
3 mar 14:12
Basia: źle przeczytałam (coraz częściej niestety się zdarza, dlatego skasowałam)
3 mar 14:12
Basia: nie zauważyłam, że potęga 1/2 dotyczy też iksa
3 mar 14:12
Mateusz: Bardzo dziekuje
3 mar 14:14
Jerzy:
| | dt | |
Do całki: ∫ |
| zastosuj podstawienie: t = 2sin(u) |
| | √−t2 + 4 | |
3 mar 14:19
Jerzy:
| | 1 | |
Wynik końcowy : = arcsin( |
| x −1) + C |
| | 2 | |
3 mar 14:21
Mariusz:
Trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem masz już rozłożony stąd pomysł aby podstawć
√x(4−x)=xt
x(4−x)=x
2t
2
4−x=xt
2
4=x+xt
2
4=x(1+t
2)
| | 0*(1+t2)−4*2t | |
dx= |
| dt |
| | (1+t2)2 | |
=−2arctan(t)+C
1
Można też policzyć sprowadzając trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
do postaci kanonicznej ale skoro miało być podstawienie
3 mar 15:20
Mateusz: Ciekawe rozwiązanie, ja ostatecznie zrobiłem tak jak podpowiedział Jerzy, jednak nie
zastosowałem podstawienia t=sin(u)
Dziekuje wszystkim za pomoc
3 mar 17:04
Mariusz:
Jak masz całki postaci
∫R(x,√ax2 + bx + c)dx gdzie R(x,y) jest funkcją wymierną dwóch zmiennych
to rozważasz dwa przypadki
1. a > 0
W tym przypadku stosujesz podstawienie
√ax2 + bx + c=t − √ax
Wyznaczasz z podstawienia x oraz pierwiastek jako funkcję zmiennej t
Różniczkujesz funkcję x(t) względem zmiennej t i wstawiasz to wszystko do całki
2. a < 0
W tym przypadku zakładasz że b2 − 4ac > 0
w przeciwnym razie trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i podstawiasz
√a(x − x1)(x − x2)=(x − x1)t
i postępujesz analogicznie jak w przypadku gdy a > 0
Chociaż powyższe podstawienia wystarczą do sprowadzenia całek postaci
∫R(x,√ax2 + bx + c)dx
do całek z funkcji wymiernych to istnieje jeszcze jedno podstawienie które czasem daje
całkę wymagającą mniej obliczeń
√ax2 + bx + c=xt + √c
Stosujesz je gdy c > 0
Przy omawianiu całek z funkcyj wymiernych miałeś wydzielenie części wymiernej całki
sposobem Ostrogradskiego ?
Ten sposób Ostrogradskiego może być przydatny po zastosowaniu
wyżej wymienionych podstawień
3 mar 19:34