matematykaszkolna.pl
całka Mateusz:
 dx 

(x(4−x))1/2 
 dt 
robie przez podstawienie i dochodze do −2∫

(4−t2)1/2 
3 mar 14:01
Jerzy:
 dx 
= ∫

−(x − 2)2 + 4 
i teraz podstaw: t = x − 2
3 mar 14:10
Jerzy: A kto usunął rozwiązanie Basi ?
3 mar 14:12
Basia: źle przeczytałam (coraz częściej niestety się zdarza, dlatego skasowałam) emotka
Basia: nie zauważyłam, że potęga 1/2 dotyczy też iksa
Mateusz: Bardzo dziekuje
3 mar 14:14
Jerzy:
 dt 
Do całki: ∫

zastosuj podstawienie: t = 2sin(u)
 −t2 + 4 
3 mar 14:19
Jerzy:
 1 
Wynik końcowy : = arcsin(

x −1) + C
 2 
3 mar 14:21
Mariusz:
 dx 

(x(4−x))1/2 
Trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem masz już rozłożony stąd pomysł aby podstawć x(4−x)=xt x(4−x)=x2t2 4−x=xt2 4=x+xt2 4=x(1+t2)
 4 
x=

1+t2 
 0*(1+t2)−4*2t 
dx=

dt
 (1+t2)2 
 8t 
dx=−

dt
 (1+t2)2 
 4t 
xt=

1+t2 
 1+t28t 
−∫

dt
 4t(1+t2)2 
 1 
−2∫

dt
 1+t2 
=−2arctan(t)+C1
 1 
=2arctan(

)+C
 t 
 x 
=2arctan(

)+C
 x(4−x) 
Można też policzyć sprowadzając trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem do postaci kanonicznej ale skoro miało być podstawienie
3 mar 15:20
Mateusz: Ciekawe rozwiązanie, ja ostatecznie zrobiłem tak jak podpowiedział Jerzy, jednak nie zastosowałem podstawienia t=sin(u) Dziekuje wszystkim za pomoc
3 mar 17:04
Mariusz: Jak masz całki postaci ∫R(x,ax2 + bx + c)dx gdzie R(x,y) jest funkcją wymierną dwóch zmiennych to rozważasz dwa przypadki 1. a > 0 W tym przypadku stosujesz podstawienie ax2 + bx + c=t − ax Wyznaczasz z podstawienia x oraz pierwiastek jako funkcję zmiennej t Różniczkujesz funkcję x(t) względem zmiennej t i wstawiasz to wszystko do całki 2. a < 0 W tym przypadku zakładasz że b2 − 4ac > 0 w przeciwnym razie trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i podstawiasz a(x − x1)(x − x2)=(x − x1)t i postępujesz analogicznie jak w przypadku gdy a > 0 Chociaż powyższe podstawienia wystarczą do sprowadzenia całek postaci ∫R(x,ax2 + bx + c)dx do całek z funkcji wymiernych to istnieje jeszcze jedno podstawienie które czasem daje całkę wymagającą mniej obliczeń ax2 + bx + c=xt + c Stosujesz je gdy c > 0 Przy omawianiu całek z funkcyj wymiernych miałeś wydzielenie części wymiernej całki sposobem Ostrogradskiego ? Ten sposób Ostrogradskiego może być przydatny po zastosowaniu wyżej wymienionych podstawień
3 mar 19:34