rozwiąż nierówność
iteRacj@: rozwiąż nierówność
(16+8x+x2)x−3≤1
zapisuję ją
(16+8x+x2)x−3≤(16+8x+x2)0
dodając założenie że x≠−4,
przekształcam [(4+x)2] x−3 ≤ [(4+x)2] 0
ja widzę trzy przypadki
1/ 0<(4+x)2<1 wtedy x−3≥0
(4+x)2−12<0 (x+5)*(x+3)<0
brak wspólnych rozwiązań obu nierówności, x∊∅
2/ (4+x)2>1 wtedy x−3≤0
(4+x)2−12>0 (x+5)*(x+3)>0
w sumie z obu nierówności x∊(−∞,−5)U(−3,3>
3/ (4+x)2=1
(4+x)2−12=0 (x+5)*(x+3)=0
więc x=−5 lub x=−3
w odpowiedziach jest jeszcze 4/ przypadek
16+8x+x2=−1 i (x−3) nieparzyste
x2+8x+17=0 Δ<0 brak rozwiązań
czy wpisywanie takiego przypadku ma sens ?
skoro 16+8x+x2=(4+x)2 więc to jest zapisanie (4+x)2=−1
czy można go pominąć?
3 mar 13:30
Adamm:
nie ma sensu
x≠−4, ale co dla x=−4 też trzeba sprawdzić
3 mar 13:44
iteRacj@: sprawdziłam, nie daje roziwązania
dzięki
3 mar 13:49
Adamm:
0≤1 przecież
3 mar 13:50
iteRacj@:
0−7 zapis nie ma sensu → nie daje rozwiązania
3 mar 13:58
Adamm: faktycznie
nie pomyślałem o ujemnych potęgach
3 mar 14:00
iteRacj@:
dziękuję za pomoc
3 mar 14:02