ciąg geom
ciąg: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny, przy czym suma pierwszej i czwartej jest równa 27, a
iloczyn drugiej i trzeciej jest równy 72. Wyznacz te liczby.
Mam pytanie czy skoro iloczyn drugiej i trzeciej liczby jest równy 72, to czy oznacza to, że q
musi być > 0?
2 mar 23:45
bezendu:
Tak
2 mar 23:51
abcd: a jakby było drugiej i czwartej, to już nie byłoby takiego warunku, tak? Czyli jak nie byłby to
iloczyn dwóch kolejnych wyrazów, to wtedy q należy do R?
2 mar 23:53
Janek191:
a1 + a4 = 27 ⇒ a1 + a1 q = 27
a2*a3 = 72 ⇒ a1 q * a1 q2 = 72
itd.
3 mar 09:21