Przystawanie trojkatow
Krzysiek60:

W trojkatach ABC i A
1 B
1 C
1 Poprowadzono srodkowe AD i A
1 D
1
Udowodnij ze jesli AB= A
1B
1, BC= B
1C
1 i AD= A
1D
1 to trojkat ABC jest przystajacy d
trojkata A
1 B
1 C
1
Trojkat ADB jest przystajacy do trojkata A
1 D
1 B
1 na podstawie cechy B, B, B
bo AB= A
1,B
1
AD= A
1D
1
DB= B
1D
1
Teraz nalezaloby udowodnic przystwanie trojakatow ADC i A
1D
1C
1
Tak dwa boki rowne mamy
bo AD= A
1D
1
CD= C
1D
1
Teraz nie wiem bo nie ma ze AC= A
1C
1 wiec musialbym poszukac jakiegos kata
Ale nie wiem jak .