podzielność
Miłek: Dla jakich liczb naturalnych n liczba
n
3−7n
2−5n+10 jest podzielna przez liczbę:
a) n + 2, b) n − 7
prosiłbym o pomoc w zrobieniu albo podpunktu a lub b ,bo jak będę wiedział jak zrobić jeden z
nich to drugi raczej pyknie
2 mar 21:35
Adamm:
wyznacz resztę z dzielenia n3−7n2−5n+10 przez n+2 (np. podstawiając za n −2)
dalej, n+2 musi być dzielnikiem tej reszty
więc wyznaczasz wszystkie dzielniki reszty, i masz szereg równości
i tyle
2 mar 21:41
Miłek: możesz to trochę zapisać?,jak na razie zadania z dowodzeniem to dla mnie magia
2 mar 22:00
Krzysiek60: Dobrze Adamm
Reszta wyjdzie r=−16
dzielniki −16 to +/−1, +/−2, +/−4. +/−8, +/−16
| −16 | |
| =1 stad n=−18 czyli odpada bo ∉N |
| n+2 | |
itd .
Tak to ma byc?
2 mar 22:04
Adamm: nie
n+2=1
n+2=−1
n+2=2
itd.
2 mar 22:05
Krzysiek60: A to takie cosik>
2 mar 22:07
Marek : czyli wracajac do pytania kolegi jak to trzeba zrobić?bo jestem ciekawy rozwiązania>
5 mar 19:46