K
Kasia: Dla katiw ostrych alfa i beta pewnego trojkata prostostokatnego zachodzi nierownosc sin beta+
| | 7 | |
sin alfa = |
| oblicz cos alfa + cos beta |
| | 5 | |
2 mar 21:03
Kasia: Wychodzi mi dekta ujemna, pomoze ktos? 😏
2 mar 21:03
Hmm: To jest rownosc a nie nierownosc
2 mar 21:13
Kasia: Pomyłka
2 mar 21:19
xyz:

jak sobie narysujemy pogladowy rysunek, to widzimy, ze
| | b | |
tak samo cosα = |
| = sinβ |
| | c | |
zatem skoro z polecenia mamy:
no to rozpiszmy to jako :
yyy
to tyle?
2 mar 21:23
Kasia: A jak mam policzyc sin alfa × sin beta?
2 mar 21:44
xyz: w poleceniu kazali tylko
sin alfa + sin beta
2 mar 21:45
xyz:
| | 49 | |
sin2α + 2sinαsinβ + sin2β = |
| |
| | 25 | |
skoro sinβ = cosα (napisalem w poprzednim poscie)
to :
| | 49 | |
sin2α + 2sinαcosα + cos2α = |
| |
| | 25 | |
z jedynki trygonometrycznej: sin
2x+cos
2x = 1, zatem
stad sinαcosα = ...
2 mar 21:48
xyz: pierwsza linia powinna byc
2 mar 21:49
xyz: przeczytaj, przemysl, jak masz pytania to pytaj
i zrozum a nie przepisuj bez sensu !
2 mar 21:49
Kasia: Dzieki wielkie, juz następny mi wyszedł 🤗
2 mar 22:10