Czy dobrze rozumiem działania na zbiorach w prawdopodobieństwie
Mo:

Dobry wieczór,
trochę niepewnie wstąpiłam w dział prawdopodobieństwa i nie jestem pewna czy dobrze rozumiem
działania na zbiorach, konkretnie na rysunku.
Jeśli mam podane P(A∩B) =
12 oraz P(B\A) =
14
to czy P(B) to po prostu suma P(A∩B) i P(B\A) czyli P(B) =
12 +
14 =
23 ?
Wnioskuję tak z rysunku zbiorów, czy mogę sobie w ten sposób pewne prawdopodobieństwa
"obliczać"?
ps. jak wpisać tekst w rysunku? wstawiam jedną literę i się wyłącza
2 mar 20:53
Lech: Tak , na podstawie rysunku otrzymujesz : P(B− A) = P(B) − P( A ∩ B)
Ps. Na rysunku tekst wpisujesz" po prawej stronie masz kwadracik z litera T , klikasz
i wpisujesz w odpowiednim miejscu litery "
2 mar 21:02
iteRacj@:
warto zapamiętać i korzystać
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)=P(B∩A')
2 mar 21:26
Mo: Dobrze, dziękuję serdecznie za rozjaśnienie i życzę miłego wieczoru, postaram się również
lepiej operować tekstem w rysunkach!
2 mar 21:27