...
agata: Rozwiązać nierówność
2 mar 20:48
xyz: jak rozwiązać to rozwiązać.
2 mar 21:51
xyz:
| | 1 | | |1| | | 1 | |
wartosc bezwzgledna z ulamka mozna rozpisac | |
| | = |
| = |
| |
| | x+2 | | |x+2| | | |x+2| | |
napisz zalozenia co do dziedziny
potem pomnoz odpowiednio i jedziesz przedzialami.
2 mar 21:53
xyz:
zał. x ≠ −2, x ≠ 1
|x−1| < 2|x+2|
3 przedzialy nalezy zrobic
1) x ∊ (−
∞;−2>
2) x ∊ (−2;1>
3) x ∊ (1;
∞)
(domkniecia oczywiscie mozna dowolnie byleby nie domykac nieskonczonosci)
2 mar 22:09
Mila:

x≠−2 i x≠1
|x−1|<2*|x+2| /
2
x
2−2x+1<4*(x
2+4x+4)
x
2−2x+1<4x
2+16x+16
3x
2+18x+15x>0 /:3
x
2+6x+5>0
Δ=36−20=16
| | −6−4 | | −6+4 | |
x= |
| =−5 lub x= |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
x<−5 lub x>−1 i x∊D⇔
x∊(−
∞,−5)∪(−1,1)∪(1,
∞)
2 mar 22:13
PW: Też myślałem, że tak będzie lepiej, bez tego żmudnego "rozbijania na przedziały". Brakuje mi
tylko jednego słowa w rozwiązaniu: "równoważne".
Piszę to oczywiście do młodzieży, nie do
Mili.
2 mar 22:28
Mila:
Jestem nieco rozleniwiona ( ciśnienie spada ) i czekam na pytania autorów,
może zainteresują się, dlaczego tak można.
POzdrawiam
2 mar 22:34
Maciess: Mila , ja jestem ciekaw

Podnosisz do kwadratu i korzystasz z własności wartości
bezwzględnej czy jak?
2 mar 23:06
PW: Tak, ale uwagi o równoważności powinny być umieszczone w dwóch miejscach:
1. przy mnożeniu przez iloczyn mianowników, (uzasadnienie: mnożymy obie strony nierówności
przez wyrażenie nieujemne)
2, przy podnoszeniu do kwadratu obu stron (uzasadnienie: dla argumentów nieujemnych funkcja
kwadratowa jest rosnąca).
2 mar 23:12
Basia:
ad.1
mnożyć możemy tylko przez dodatnie (one takie są); nieujemne to za mało,
jeżeli mogłyby być równe 0 już no mnożenie byłoby nieuprawnione
w (2) wystarczą nieujemne
2 mar 23:17
PW: Dziękuję, Basiu. Tak, tak. Wpadłem w pułapkę własnej skrupulatności − tu pisałem o 1., a
już myślałem o 2.
2 mar 23:24
Mila:
x2=|x|2
reszta wyjaśniona.
2 mar 23:24
Agata: Dziękuję wszystkim za pomoc.
3 mar 16:01