Wspoliniowosc punktow
Krzysiek60:

Czy z tego ze |BA|+|AC|>|BC| wynika ze punkty A B C nie sa wspolliniowe ?
Wedlug mnie tak .
2 mar 19:47
Adamm:

|AB|+|AC|>|BC|
nie
2 mar 19:50
Krzysiek60: Czesc

Ale to wynikaloby z tego ze |BA| i |AB| maja te same zwroty .
2 mar 19:56
Adamm:
AB, BA
jako wektory mają różne zwroty, ale położenie punktów A, B się nie zmienia
2 mar 20:00
Adamm:
i mylisz to z |AB|, a |AB| to liczba
nie można tak
2 mar 20:00
Basia: Witaj
Krzysiu 
Zwroty mają wektory, do odcinków to pojęcie nie ma zastosowania.
Wektory AB
→ i BA
→ mają ten sam kierunek, tę samą dłgość i
przecine zwroty.
W ogóle to są wektory przeciwne tzn: AB
→+BA
→ = 0
→
albo inaczej BA
→= − AB
→
2 mar 20:01
Krzysiek60: Dobrze .
2 mar 20:02
Krzysiek60: Dobry wieczor
Basiu
2 mar 20:03
PW: To jest pułapka logiczna.
(1) (|BA|+|AC|=|BC|)⇒punkty A, B, C są współliniowe
(2) ∼(|(BA|+|AC|=|BC|)⇒∼(punkty A, B, C są współliniowe)
− zdanie (2) nie jest równoważne logicznie zdaniu (1).
p⇒q i ∼p⇒∼q nie są równoważne logicznie.
2 mar 22:47
Krzysiek60: Dobrze PW
Nawet nie pomyslaem o tym
2 mar 22:57