Oblicz cosα
p: Oblicz cosα jestli tgα=−2 i α∊(0,5π;π)
4cos
2α+cos
2α=1
cos
2α=1/4
Nie zgadza sie z odpowiedziami,co jest nie tak?
2 mar 17:16
PW: Rozumiem, że zrobiłeś coś takiego:
sin2α=4cos2α
1−cos2α=4cos2α
1=5cos2α
2 mar 17:28
Basia:
4+1≠4
4cos2 x + cos2 x = 5*cos2 x
2 mar 17:28
p: nie,wyjalem cos2α przed nawias i podzielilem przez ehh no wlasnie przez 4,moje
niedopatrzenie
2 mar 17:38
Janek191:
| | π | |
tg α = − 2 i α ∊ ( |
| , π) |
| | 2 | |
więc
y = 2 i x = − 1
zatem r
2 = 2
2 + (−1)
2 = 5
r =
√5
| | x | | −1 | | √5 | |
cos α = |
| = |
| = − |
| |
| | r | | √5 | | 5 | |
| | y | | 2 | | 2√5 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √5 | | 5 | |
3 mar 09:17
Krzysiek60: | | 1 | | 1 | | 1 | |
cosx= |
| = |
| = |
| |
| | √1+tg2x | | √1+4 | | √5 | |
| | 1 | |
ale cos jest ujemny w 2 cwiartce wiec cosx= − |
| |
| | √5 | |
3 mar 13:11