matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
K
Kasia:
1
Wiedząc, ze sinalfa×cosalfa=
oblicz
3
(sin
2
alfa−cos
2
alfa)
2
2 mar 16:57
Janek191:
1
2
2
sin α* cos α =
⇒ 2 sin α* cos α =
⇒ sin 2α =
3
3
3
sin
2
α − cos
2
α = − ( cos
2
α − sin
2
α) = − cos 2α ( − cos 2α)
2
= cos
2
2α = 1 − sin
2
2α = ...
2 mar 17:02
Basia:
1
sin x * cos x =
/()
2
3
1
sin
2
x * cos
2
x =
9
(sin
2
x − cos
2
x)
2
= sin
4
x − 2sin
2
x * cos
2
x + cos
4
x = (sin
2
x + cos
2
x)
2
− 2sin
2
x * cos
2
x − 2 sin
2
x * cos
2
x =
4
5
1
2
− 4sin
2
x * cos
2
x = 1 −
=
9
9
2 mar 17:05