odleglosc punktu od prostej
kasia123: Dlaczego, jeśli mamy równanie prostej 2x−y−5=0 oraz punkt A(1,2) to odległość wychodzi inna niż
gdy mamy 4x−2y−10=0 i ten sam punkt?
Przecież, gdy zrobimy postać kierunkową to w obu przypadkach wyjdzie y=2x−5...
2 mar 16:47
kasia123: A nie, mój bląd wyszło to samo..
A więc, jeśli mamy równanie ogólne i musimy obliczyć odległość od punktu, to możemy je mnożyć
wg naszych potrzeb i wyjdzie ten sam wynik?
2 mar 16:50
Janek191:
1) 2 x − y − 5 = 0 P =( 1, 2)
| | I 2*1 − 1*2 − 5 I | |
d = |
| = √5 |
| | √5 | |
2)
4 x −2 y − 10 = 0 P = ( 1, 2)
| | I( 4*1 − 2*2 − 10 I | | 10 | |
d = |
| = |
| = √5 |
| | √20 | | 2 √5 | |
Jest tyle samo



2 mar 16:54
kasia123: Widzę Janku, zauważyłam mój bląd. Mozesz odpowiedziec na moje pytanie?
2 mar 16:54
Janek191:
II równanie należy podzielić przez 2 i otrzymamy I równanie
2 mar 16:58